Jeugdvoetbal (deel 2) - VV Hoogeloon 75 jaar

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Jeugdvoetbal (deel 2)

1980 - 2000

Terugloop aantal jeugdleden
Met een mooie nieuwe accommodatie en een door de jeugdafdeling aangeboden verenigingsembleem in tegelmozaïk werden de jaren tachtig goed ingezet.
Helaas kreeg dit begin op onderdelen geen goed vervolg in de jaren daarna. Mede onder invloed van de economische recessie was er grote bezorgdheid ontstaan over een aantal negatieve aspecten, dat de voetbalsport was gaan beïnvloeden. Voetbalwedstrijden werden vaak beheerst door vandalisme, molestaties en ander geweld en deze negatieve tendens zette zich naarmate de jaren tachtig vorderden verder door. Vooral als gevolg hiervan keerden steeds meer sportliefhebbers de voetbalarena de rug toe.
Deze ontwikkeling vertaalde zich voor onze vereniging in een drastische terugloop van het aantal jeugdleden van 170 begin jaren tachtig naar 87 eind jaren tachtig. Het noopte jeugdvoorzitter Peter Smetsers er destijds toe om discipline en spelvreugde als speerpunten binnen het Hoogeloonse jeugdvoetbal te propageren.

De bakens weer verzet
Gelukkig zijn er ook positieve zaken te melden. Zo werkte een tiental jeugdleden in 1987-1988 een stageperiode af in Eindhoven onder leiding van niemand minder dan Wiel Cörver en werd er in het seizoen 1988-1989 een Jeugdvoetbal Spelleiders cursus georganiseerd. Onder auspiciën van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie namen 17 leden gedurende 12 avonden deel aan deze trainers-/leiderscursus. Met de gecertificeerde cursisten kon een verantwoorde begeleiding voor de jeugdvoetballers worden geborgd en konden trainingen beter aan leeftijd en niveau worden aangepast.
Door de inzet van het jeugdbestuur en -kader werd een halt toegeroepen aan het dalende aantal jeugdleden en kon eind jaren negentig zelfs een bescheiden toename van het ledental worden genoteerd. Deze kentering gaf hernieuwde energie om te werken aan een gezonde toekomst voor het Hoogeloonse jeugdvoetbal. Het volgende citaat uit ons gouden jubileumboek sluit hier wonderwel op aan: "Als je ‘s-zaterdags 12 F-jes op een kluitje ziet spelen met veel meelevende ouders langs de lijn, als je zo’n knaapje ziet scoren en met één vingertje in de lucht terug ziet rennen ondertussen bestuit wordend door zijn medespelertjes, dan ben je trots dat je bezig bent voor die jeugd.".

De kalenderactie
De jeugdafdeling droeg ook haar steentje bij om de financiële positie van de club gezond te houden. In 1980 werden 500 kerstbomen, die door "meester" Goossens bij gelegenheid van het 40-jarig bestaan aan onze club waren geschonken, aan de man gebracht. Er werden verschillende financiële acties georganiseerd, zoals de balverloting bij thuiswedstrijden van het eerste elftal, de jeugdleden hielpen mee bij de entree van de plaatselijke autocross, er werd een kledingbeurs gehouden, glas ingezameld, toernooien georganiseerd, geoberd op de "Ouwe Loonse Lentemert", een sponsorloop georganiseerd en de shirtreclame deed ook zijn intrede bij de jeugd.
Een van de leukste acties was wel de kalenderactie. Alle jeugdelftallen werden op markante plaatsen in Hoogeloon gefotografeerd en daarvan werd een kalender gemaakt met bij elke maand een ander jeugdelftal.

Het winterprogramma
Om de winterperiode goed door te komen en aan "klantenbinding" te doen, was er elk seizoen een uitgebreid winterprogramma. Het programma verschilde van seizoen tot seizoen, maar werd altijd gebruikt om de jeugd op een aangename manier bezig te houden wanneer de velden besneeuwd en bevroren waren.
Zo was men sportief bezig tijdens de zaalvoetbaltoernooien, de tafeltennistoernooien, op de zwemmiddagen, er werd gebowld, jeu de boules gespeeld, men sloeg een balletje op een indoor midgetgolfbaan, de kunstijsbaan werd bezocht en in het fitnesscentrum werd al aan krachttraining gedaan voor de tweede helft van het seizoen. In de winter van 1984-1985 werd er zelfs een training verzorgd door NAC-trainer Jo Jansen.
Maar ook werden er minder inspannende activiteiten georganiseerd, zoals een videomiddag en een bezoek aan het Kerstwintercircus.Het jeugdbestuur bestond ten tijde van het gouden jubileum uit Theo van den Broek, Goof Gerritsen, Frank van der Heijden, Wil van der Heijden, Kees de Laat, Peter Teunissen (voorzitter) en Leo Verhoeven.

naar boven.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu