Jeugdvoetbal (deel 4) - VV Hoogeloon 75 jaar

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Jeugdvoetbal (deel 4)

2000 - 2015

Rommelige start
De opstart van het jubileumjaar 2000 en de overstap naar het nieuwe millennium kende voor het jeugdvoetbal Hoogeloon een enigszins rommelig karakter. Aan het eind van het kalenderjaar 1999 konden de diverse jeugdcompetities niet worden afgemaakt vanwege bijzonder slechte weersomstandigheden en de vele afgelastingen als gevolg daarvan. Derhalve zijn van diverse competities geen eindstanden opgemaakt. Opmerkelijk was ook dat in dezelfde voetbaljaargang geen A-elftal op de been kon worden gebracht. B1, B2 en C1 bleven in de voorjaarsreeks, ondanks de zwaardere indeling, tot de laatste wedstrijden meestrijden om de eerste plaats. Een kampioenschap zat er echter net niet in.

Zaterdag 20 mei 2000 tekende de jeugdcommissie voor wederom een vlekkeloze organisatie van het "E-toernooi op grote velden" in combinatie met het "Mini F-toernooi". In totaal namen dertien teams deel. Een uniek toernooi in de regio dat in 2015 zijn 20 ste uitvoering kent, al is dit toernooi sinds 2011 beter bekend onder de naam "Jan van Lippen-toernooi". Het "Mini F-toernooi" is in 2015 voor de 17 de keer georganiseerd.

Zaterdag 27 mei was het de beurt aan de jaarlijkse verschieting van de Wim Wouters penaltybokaal en werd het jubileumseizoen in stijl afgesloten met het traditionele jeugdkamp: één van de activiteiten die door een grote groep "blauw-witte enthousiastelingen" achter de schermen in vele onopgemerkte uren, sinds 1967 onafgebroken, jaarlijks wordt georganiseerd.

Aanstelling jeugdcoördinator
In de beginjaren van deze 21 ste eeuw neemt het aantal jeugdleden gestaag toe. Er wordt een derde F-team ingeschreven en het is alweer van seizoenen terug dat de jeugdafdeling, met gepaste trots, kon beschikken over 10 jeugdteams. Bijkomend gevolg is wel dat het werven van voldoende kaderleden voor training en begeleiding van jeugdwedstrijden steeds lastiger wordt. Het is een reeds langere tijd gekoesterde wens van de jeugdcommissie om de kaderleden meer te "professionaliseren" door scholing in de vorm van jeugdopleidingen op het gebied van training en coaching. De aanstelling van een "jeugdcoördinator" zou de verbindende factor moeten zijn tussen wens en praktijk en de aangewezen persoon om deze nieuwe ontwikkeling vanaf de basis op te starten. Vooralsnog bleef een benoeming uit. Later kon gelukkig deze "vacature" worden ingevuld, waarbij de namen Erik van der Palen
en Willy Segers het meest opvallend zijn en die voor meerdere seizoenen hun vakkennis, toewijding en enthousiasme overbrengen op de Hoogeloonse jeugd- en kaderleden.

Ook is het de jeugdcommissie gelukt om in de loop der jaren een grote diversiteit aan scholingsaanbod te presenteren. Een aanbod dat gezien de deelname van grote groepen kaderleden duidelijk in een behoefte voorzag.

Roem en eer
In het betaalde voetbal gaat het ieder seizoen steeds om het behalen van bekers, prijzen en titels. Ook de Hoogeloonse jeugdvoetballers beginnen een nieuw seizoen met tal van idealistische doelstellingen, die weliswaar nagenoeg wekelijks moeten worden bijgesteld, maar die in combinatie met spelplezier vaak de basis vormen voor een gezonde (voetbal)motivatie. Het is dan ook niet vreemd dat zowel in de najaars- als in de voorjaarsreeks, waarin diverse teams worden (her)ingedeeld, meerdere malen de kampioensvlag in top kon. Waar vaak de titel ten deel viel aan de jongere jeugdteams (najaarsreeks 2014 D2 en E1) is het kampioenschap van de A1-jeugd in 2015, met als "sleutelwedstrijd" de 1-3 uitoverwinning op naaste belager De Valk (A1) gevolgd door drie inhaalwedstrijden in een tijdsbestek van vijf dagen, het meest recente voorbeeld van een succesvolle jeugdafdeling. Gedurende de laatste maanden van het seizoen werden de A-spelers Jordy Bruininckx, Hans en Job van der Heijden structureel ingezet in Hoogeloon 1.

Ook in de bekercompetitie lieten Hoogeloonse teams zich niet onbetuigd. Met name in het seizoen 2013-2014 wisten Hoogeloon E1 en D1 beiden door te dringen tot de halve finale. Waar Hoogeloon D1 in die halve eindstrijd zijn meerdere moest erkennen in Marvilde D1 werd door Hoogeloon E1 ten koste van Reusel Sport de finale bereikt. Deze finale werd op 31 mei 2014 gespeeld op de velden van V.V. WODAN. Ondanks de fanatieke ondersteuning van een grote meegereisde Hoogeloonse supportersschare ging na een spannende finalewedstrijd de beker naar het Eindhovense Unitas’59. Ook het bereiken van de halve finale in de bekercompetitie, waarin op 16 mei 2015 door A1 in en tegen Drunen, van RKDVC, na penalty’s werd verloren, is een prestatie van formaat.

Na de reguliere competitie wordt het seizoen actief afgesloten met voor elk team twee toernooien. Afgezien van het jaarlijks door onze eigen vereniging georganiseerde E-F toernooi wordt door tal van Hoogeloonse teams deelgenomen aan met name de toernooien van V.V. DEES in Wintelre (Hemelvaart) en het in 2015 voor de 50 e keer georganiseerde Pinkstertoernooi in Vessem. Het zal niemand bevreemden, dat juist de op deze twee toernooien behaalde ereprijzen een sportieve oorzaak zijn van de jaarlijkse uitbreiding van de Hoogeloonse prijzenkast.

Naar boven.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu